loading...

joi, 11 iunie 2015

Starea de greaţă

           

Starea de greaţă nu este o boală în sine, ci un semnal transmis de organism, care arată astfel că nu tolerează ceva ori că are o problemă cu simţul mirosului ori echilibrului. Centrul care declanşează neplăcuta reacţie (şi pe cea de vomă) se află în creier şi este legat prin intermediul nervilor de stomac şi de organul echilibrului (urechea internă). Adesea, iminenţa vomei este anunţată de o senzaţie de sfârşeală la stomac, apar transpiraţia rece şi ameţeala, aceasta din urmă din cauza scăderii tensiunii. Faţa suferindului capătă o paloare evidentă, uneori înregistrându-se şi dureri de cap şi o nelinişte vecină cu panica. Stările de greață și vărsăturile pot fi semne de apariție sau de existență a unei boli. De cele mai multe ori, stările de greață reprezintă o modalitate de apărare a organismului, după consum excesiv de alimente sau băutură, după indigestii, consum de alimente alterate, intoxicații cu substanțe chimice sau ciuperci.
Iată care sunt cauzele care duc la apriția stărilor de greață, precum și câteva sfaturi pentru înlăturarea stării de rău.
Dacă aveţi senzaţia de greaţă după un anumit eveniment sau stimul, cum ar fi o cursă cu „montagne russe", un miros neplăcut sau o întâlnire stresantă, rău de mişcare sau pur şi simplu o reacţie natural la un stimul neplăcut, tot ce trebuie să faceți este să îndepărtați cauza care vă produce starea de rău. Închideţi ochii sau acoperiţi-vă nasul şi urechile şi concentraţi-vă asupra unui lucru plăcut. Meditaţia şi biofeedback-ul vă pot ajuta să vă scădeţi nivelul de stress cauzat de greață. Capsulele de ghimbir (Zingiber officinale) adesea uşurează răul de mişcare la fel ca şi brăţara de presopunctură.
Arsurile dureroase frecvente în regiunea central-superioară a abdomenului, calmate de obicei de alimentaţie, sunt semnele unui ulcer sa a unei gastrite. Adesea, aceste afecțiuni sunt însoțite de stări de greață. Dacă simptomele sunt constante sau repetate, consultaţi un medic. Evitaţi substanţele iritante ca alcoolul, tutunul, cofeina. Medicaţia antiacidă poate contribui la ameliorarea simptomelor. În aceste cazuri, ceaiul de muşeţel sau siropul de lămâie pot reduce stările de greață și vărsăturile.
Starea de greață este una dintre simptomele Bolii Meniere. Consulutul unui medic specialist este obligatoriu în acest caz. În această situație, medicina psihosomatică, yoga şi masajul terapeutic vă pot ajuta să luptaţi eficient contra stprilor de rău. Evitaţi cititul şi lumina puternică pentru a reduce ameţeala.
Dacă vă confruntați cu diaree, vomă într-o perioadă prelungită, după ce ați consumat mâncăruri greu digerabile, este posibil să vă confruntați cu o gastroenterită. Gastroenterita poate fi cauzată de o infecţie bacteriană sau virală, o intoxicaţie alimentară, excese de alcool sau alimente grele sau anumite medicamente (inclusive antibiotice). Unul dintre efectele gastroenteritei este starea de greață și voma repetată. Repausul, consumul mare de lichide şi alimentaţie uşoară sunt indicațiile medicilor curanți. De asemenea, poate fi necesară administrarea unui antibiotic dacă tulburările digestive sunt rezultatul unei infecţii bacteriene.
Greaţă severă însoţită dedurere în abdomenul superior, care iradiază în omoplatul drept poate fi semnul unei litiaze biliare, unei colecistite (infecţia veziculei biliare). Acesta necesită un tratament prompt.
În schimb, dacă aceste crize de greaţă, arsuri la stomac şi indigestie, mai ales după mese, sunt recidivante, pot fi semnele unui ulcer gastric sau chiar cancer gastric sau colorectal.
Sunteţi dependent de alcool, aţi renunţat recent complet şi acum aveţi greaţă, anxietate, insomnie sau delirium tremens (DT). Acestea sunt efecte obişnuite în cursul restabilirii după abuzul cronic de alcool. Consultaţi medicul! Unele simptome de sevraj pot necesita tratament medical imediat.
Greaţa însoţită de creşterea setei şi urinărilor, deshidratare, somnolenţă, confuzie, posibil un miros de acetonă al respiraţiei, poate indica existența unui diabet sau chiar comă hiperglicemică. Acest din urmă caz este o urgență medical și trebuie tratată ca atare deoarece aceasta.
Greaţa esteși unul dintre semnele bolii Crohn. În acest caz, greața survine în crize o dată sau de două ori la câteva luni, însoţită de durere abdominală intensă constantă şi uneori de febră, diaree si vărsături. Pentru controlul bolii Crohn poate fi necesară o combinaţie de mai multe medicamente. Tratamentul medicamentos este esenţial. Stările de greață pot fi diminuate și prin acupunctură, fitoterapie, homeopatie.
Greaţa şi voma care persistă după o infecţie virală, în perioade alternante de hiperactivitate şi oboseală, indică instalarea Sindromului Reye, o boală neurologică, întâlnită mai ales la copii, care poate urma unei infecţii. Sindromul Reye are o evoluţie rapidă şi tratamentul imediat este esenţial.
Dacă aveţi greaţă, o senzație de balonare în abdomenul inferior, durere la nivelul sânilor şi vărsături, acestea sunt efecte normale ale unei sarcini. Numite uneori „răul de dimineaţă", deşi poate apărea în orice perioadă a zilei, acestea apar adesea în primele 3 luni de sarcină. Evitaţi alimentele foarte sărate, odihniţi-vă mult şi mâncaţi puţin, de multe ori pe zi şi 3 mese mari. Ghimbirul  sub formă de ceai ajută la combaterea senzaţiei de greaţă provocată de sarcină, dar consultaţi medicul înainte de a încerca orice remediu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu