loading...

Tratament pentru stres: 6 plante cu efect calmant



Stresul cotidian face parte din viata ta si este aproape imposibil sa-l elimini complet, insa poti sa apelezi la diverse remedii eficiente in momentele in care simti ca efectiv nu mai faci fata situatiei. Este normal sa te simti depasita de anumite probleme, dar nu este bine sa traiesti intr-o permanenta stare de neliniste cauzata de problemele din familie, de la locul de munca, de dificultatile financiare si de grijile legate de sanatate.

Daca esti in cautarea unui tratament pentru stres, trebuie sa stii ca ai la indemana mai multe metode eficiente de combatere: ceaiurile cu efect calmant, sportul in aer liber, masajul de relaxare, meditarea, yoga. De asemenea, pentru minimizarea efectelor stresului este necesara organizarea tuturor activitatilor. Tine o lista cu lucrurile care au prioritate si incearca sa le rezolvi intai pe acestea, apoi sa te ocupi de restul sarcinilor. O sa te ajute mult si un jurnal in care iti poti exprima in voie emotiile negative. Pentru moment, incepe un tratament pentru stres bazat pe remedii naturiste. Iata ce plante te ajuta sa te calmezi si cum poti sa beneficiezi de proprietatile lor!

1. Sunatoarea - cel mai bun tratament pentru stres

    Despre femeie stresata

 

Ceaiul de sunatoare este un remediu pentru stres foarte eficient, pentru ca iti aduce mai multe beneficii in acelasi timp: are efect linistitor asupra psihicului, trateaza anxietatea, reduce stresul si combate insomnia. In plus, aceasta planta este de un real ajutor pentru perioadele foarte solicitante, care se manifesta prin accese de isterie, somn agitat, chiar somnambulism. Bea doua cani de ceai pe zi, indulcit cu miere si aromat cu felii de lamaie, pentru un rasfat complet.

2. Splinuta - aduce echilibrul in viata ta



 

In folclor, splinuta are multe denumiri, fiind cunoscuta si sub numele de floare-boiereasca, varga-de-aur, floare-buiaca sau smeoaica. Acum nu mai este la fel de apreciata ca in trecut, pentru ca oamenii nu ii cunosc proprietatile medicinale, ramanand de multe ori doar o floare de la marginea padurii sau de pe un deal. Aceasta planta te ajuta sa faci fata socurilor sufletesti, astfel ca este indicat sa urmezi un tratament cu infuzii in momentele in care treci prin deceptii si stari sufletesti stresante, pentru ca iti va aduce echilibrul. Pentru prepararea infuziei de splinuta ai nevoie de o lingurita de planta la o cana cu apa clocotita. Lasa recipientul 10-15 minute deoparte, apoi toarna ceaiul in cana si incearca sa il bei cu inghitituri mici.

3. Musetelul - un leac versatil

 

Nu exista problema legata de sanatate in cazul careia musetelul sa nu poate fi folosit ca adjuvant de nadejde. O cana de ceai preparat din flori aromate de musetel este tot ce ai nevoie intr-o seara, dupa o zi grea la serviciu. Infuzia iti va da o stare aparte, pentru ca iti va linisti mintea, corpul si spiritul. De asemenea, poti sa adaugi ceai sau ulei de musetel in apa pentru baie. Vei avea un somn linistit, iar dimineata te vei trezi mai optimista, plina de viata si cu idei noi.

 ceai pentru stres

4. Paducelul - remediu de baza in perioadele solicitante

 

Aceasta planta are actiune sedativa, trateaza insomnia si scade tensiunea arteriala. O infuzie de paducel indulcita cu miere sau simpla, in care ai pus cateva frunze de menta proaspata, este ideala pentru momentele in care te simti nelinistita, ai tensiunea ridicata si palpitatii, datorita efectului vasodilator. De asemenea, un bun tratament pentru stres este si tinctura de paducel.

5. Teiul - cel mai popular remediu pentru stres

 

Printre cele mai cunoscute plante cu efect calmant se numara si teiul. Infuzia din aceasta planta este considerata o licoare magica si parfumata, perfecta pentru un somn linistit, deoarece s-a dovedit a fi un aliat de nadejde in tratarea insomniei. De asemenea, ceaiul de tei poate fi folosit cu succes in lupta cu necrutatorul stres. Bea doua cani de ceai pe zi pentru a inlatura nelinistea din suflet si starile nervoase care te fac sa te certi cu cei din jur.

6. Lavanda iti imbunatateste starea de spirit



 

Aromata si delicata lavanda are un efect usor sedativ, astfel ca te relaxeaza si combate durerile de cap intr-un timp scurt. Gratie proprietatilor ei vindecatoare, este folosita in multe afectiuni si nu numai. Poti beneficia de virtutile ei terapeutice relaxandu-te la un ceai, prin imbaiere intr-o cada in care ai pus ulei esential de lavanda sau prin folosirea unei lampi odorizante care va transforma camera ta intr-un loc extrem de placut.
Cum sa creezi un ritual de relaxare chiar la tine acasa.

De cele mai multe ori tensiunea emotionala si cea nervoasa se resfrang asupra organelor interne provocand cu timpul anumite afectiuni, mai ales daca te confrunti foarte des cu momente stresante. De aceea, ai nevoie de clipe de rasfat pentru a pastra un echilibru in viata ta. Iar pentru acest lucru nu este nevoie sa te duci la cele mai scumpe si luxoase spa-uri, ci poti sa te bucuri chiar la tine acasa de un tratament pentru stres eficient.

Si cele mai simple gesturi pot sa ne calmeze, daca gasim o modalitate buna de abordare. De exemplu, ceremonia de servire a ceaiului poate sa fie un ritual foarte relaxant. Foloseste ceainicul, cana sau ceaiurile preferate, aprinde o lumanare parfumata pentru a contribui la crearea unei atmosfere relaxante si bucura-te de acest moment de liniste, departe de tot ce te streseaza.

Pentru linistea ta este important sa existe macar un loc in care sa te simti bine, in care sa te regasesti, de unde sa iei doza de echilibru de care ai nevoie. Asadar, fa din caminul tau o oaza de liniste si de relaxare, un loc in care sa te poti incarca cu energie pozitiva. Cinele linistite in familie, baile aromate cu uleiuri esentiale calmante, practicarea unui sport care indeamna spre meditatie (yoga, pilates, Tai Chi, etc.), implicarea in activitati creative (desen, pictura, scluptura, etc) te pot ajuta sa iti redobandesti linistea sufleteasca.

Daca niciuna dintre aceste activitati nu reusesc sa inlature stresul, consulta un specialist care sa te consilieze si sa-ti recomande un tratament pentru stres mai puternic.

Tu cum reusesti sa te calmezi? Care ti se pare cel mai bun remediu antistres? 


sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu